Samen met de Gemeente Hillegom, sociaal maatschappelijke organisaties en andere kerken onderzoekt Open Hof Hillegom wat Hillegom kan doen voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. ‘We verkennen hoeveel huishoudens als gastgezin willen optreden, zodat de gemeente duidelijk beeld heeft wat we de vluchtelingen te bieden hebben. Ook horen we graag welke diensten mensen aan kunnen bieden voor vluchtelingen’, vertelt initiatiefnemer Dorine Sommer.

Vluchtelingen in Hillegom
In afwachting van de landelijke overheid, neemt Hillegom alvast voorbereidingen op de ontvangst van Oekraïense vluchtelingen. Hoeveel vluchtelingen naar Hillegom komen, hangt sterk af van wat we aan opvang en faciliteiten kunnen bieden. Zodra de vluchtelingen in Hillegom worden opgevangen, zal er ook veel vraag zijn naar andere diensten. Denk bijvoorbeeld aan gelegenheid om te sporten of lokalen voor onderwijs.

Op zoek naar gastgezinnen
De eerste prioriteit ligt nu bij het in kaart brengen hoeveel huishoudens als gastgezin willen optreden. ‘We roepen Hillegommers op om hun huis open te stellen voor vluchtelingen. Tegelijkertijd komt daar best veel bij kijken en moet je zo’n keuze niet luchtig maken. Wanneer je serieus wilt verkennen om vluchtelingen een tijdelijk thuis te bieden, kun je je aanmelden op openhof.com/oekraine. Je wordt dan uitgenodigd voor een gemeentelijke informatieavond om de optie verder te onderzoeken’, aldus Sommer.

Hoe draag jij bij?
Je kunt je op openhof.com/oekraine aanmelden als (verkennend) gastgezin, en je kunt je ook aanmelden voor het verstrekken van dienstverlening aan de vluchtelingen. Of je nu als kapper knipbeurten wilt aanbieden, als sportschool je faciliteit opent voor een paar uur per dag of dat je als gastheer/-vrouw wilt optreden op een dagbestedingslocatie. Ook kun je je aanmelden voor een nieuwsbrief waarin actuele vragen worden gedeeld zodra de vluchtelingen in Hillegom zijn. Zo kan er bijvoorbeeld vraag ontstaan naar babyspullen, of naar matrassen, laptops etc. Verken wat jij kunt doen om te helpen en laat het weten via openhof.com/oekraine.