Maartenskerk te Hillegom open op Open Monumentendag 2021

Op zaterdag 11 september aanstaande gaat de 35e Open Monumentendag van start. Open Monumentendag is een onderdeel van de European Heritage Days, waarop jaarlijks in september in 50 landen zo’n 30.000 monumenten samen 20 miljoen bezoekers trekken. Dit jaar zal er op zaterdag 11 september en zondag 12 september in vele steden en dorpen, zoals Hillegom, van alles te zien zijn en kunnen bezoekers over de drempel stappen van gebouwen zoals de Hillegomse Maartenskerk, waarvan de historie teruggaat tot 1500 en mogelijk zelfs tot in 1400.

In Hillegom opent de Maartenskerk haar deuren op zaterdag 11 september omdat het thema ‘Mijn monument jouw monument’ perfect aansluit op de recente verbouwingsactiviteiten die er in de achterliggende anderhalf jaar hebben plaatsgevonden. Die verbouwing stond al geruime tijd op het verlanglijstje van de protestantse kerk maar kon nu versneld plaatsvinden omdat de kerk geruime tijd was gesloten als gevolg van de corona epidemie.

Het doel van al die werkzaamheden was om de kerk toegankelijk te maken voor kerkgangers en andere bezoekers, met extra aandacht voor rolstoelen en aanverwante hulpmiddelen. Door de vernieuwingen is de kerk multifunctioneler geworden en zeer bruikbaar voor concerten, uitvoeringen, lezingen, feestelijke gelegenheden, herdenkingen, exposities en dergelijke. Sommige veranderingen zijn ingrijpend geweest, zoals de verplaatsing van de antieke preekstoel, en het ‘doormidden zagen’ van banken en herenbanken in een van de zijbeuken, om zo de toegankelijkheid van de entree te verbeteren. Het resultaat is de sfeer, de ruimtelijkheid en de multi-inzetbaarheid van de kerk ten goede gekomen. Het koor met de glas-in-lood-ramen baadt nu in een adembenemend mooi en kleurrijk licht, ook als de zon verstek laat gaan.

Het programma op 11 september is sober, indachtig de coronaperikelen. Door middel van een kleine tentoonstelling van voor- en na-foto’s krijgen de bezoekers de gelegenheid de oude en de nieuwe situaties met elkaar vergelijken. Tijdens de verbouwingen kwamen er bovendien allerhande vondsten tevoorschijn; deze zullen een prominente plek krijgen in de vitrine achter in de kerk. Een van die vondsten is een jarretel, en de vraag is natuurlijk hoe en waarom zo’n intiem gebruiksvoorwerp onder een van de herenbanken terecht kwam.

De Maartenskerk is op zaterdag 11 september, Open Monumentendag 2021, niet alleen open voor de eigen gemeenteleden maar voor iedereen die belangstelling heeft. Neem gerust uw kleinkinderen, uw buren, vrienden en familie mee. De kerk is door alle veranderingen ruimschoots rolstoel- en rollatortoegankelijk, dus iedereen kan naar binnen en is van harte welkom.

Graag tot ziens op zaterdag 11 september, tussen 10.30 en 16.00 uur in de Maartenskerk, Kerkplein 1, 2181 JC Hillegom.