Op zaterdag 9 december Marjo ’t Jong-Montijn, aanwezig in de Maartenskerk.

Een glaskunstenares die bijna alles met Tiffany techniek kan maken is Marjo. Op de foto een ster gemaakt van 6 vlakken met een Esscher motief. Een deel van haar werk zult u kunnen zien tijdens de openstelling. Ook zal ze in de Maartenskerk aan het werk zijn zodat u dit live kunt meemaken.

Lees hier haar verhaal

Ruim 15 jaar geleden maakte ik kennis met de Tiffany techniek. Dit is een vorm van glas-in-lood, maar dan in een meer verfijnde vorm, ook werkt het heel anders dan het glas-in-lood dat je ziet in oude huizen in deuren en ramen. Bij het woord Tiffany denken de meeste mensen aan de Tiffany lampen in art-deco stijl, zoals ze in de stijl van vroeger gemaakt werden. Maar met de Tiffany techniek kan je zoveel meer. Daar heb ik mijn eigen stijl in gevonden. Ik ben begonnen met zogenaamde zonnevangers(suncatchers in het Engels), dat zijn platte glazen ontwerpen, die je voor het raam hangt, zodat de zon erdoorheen valt, want dan zie je de kleuren het mooist. Overigens heb ik ook wel gewerkt met glas mozaïek. Maar gaandeweg ben ik ook 3 dimensionale dingen gaan maken zoals lantaarns en windvangers. Mijn eigen stijl is niet zoals de art-deco stijl, maar veel moderner. Ik heb ook zelf moderne lampen gemaakt en zelfs een klok. Ik ben vaak geïnspireerd door Mondriaan en MC Escher, maar ook door de natuur, maakte vlinders en bloemen van klein tot groot. Ik maak ook al geruime tijd, dingen in opdracht, waarbij ik met de klant de wensen doorneem en een tekening (met computer) maak en dan een kosten berekening. Maar gekleurd glas is duur en ook de soldeertin is behoorlijk prijzig, dus om het betaalbaar te houden reken ik mijn werkuren niet volledig mee. Het is tenslotte ook gewoon fijn om er aan te werken. Er staat in Parkwijk een vlammenlantaarn in het stiltecentrum van mijn hand, en ook heb ik met mijn “tulpenraam” meegedaan aan een wedstrijd.

Op zaterdag 2 december en 9 december is de kerk geopend van 10:00 tot 16:00 uur.

Op zaterdag 16 december is de “Ga mee naar het licht-dag” en is de kerk geopend van 10:00 tot 18:00 uur (Sing-in van 17:00 tot 18:00).

Wees welkom in de kerk om even op adem te komen en een kaarsje aan te steken, of een praatje te maken bij een kop koffie of een kop soep.