In deze spannende tijd zijn kinderen in noodsituaties en armoede extra kwetsbaar. Daarom doen we als Protestantse gemeente Hillegom weer mee aan de Schoenendoosactie – wat was deze actie vorig jaar een succes! Via de actie krijgen kinderen ver weg een schoenendoos vol bruikbare spullen. Voor hen is dat een onbetaalbaar cadeau.

Tijdens de Schoenendoosactie versieren kinderen en volwassenen een schoenendoos en vullen die met spulletjes die ze zelf gekocht of verzameld hebben: schoolspullen, verzorgingsartikelen, speelgoed en een knuffel. De dozen worden uitgedeeld in landen waar kinderen het moeilijk hebben. Als het toegestaan is in het land van bestemming, krijgen de kinderen ook een boekje met Bijbelse verhalen.

Hoop en toekomst

Vorig jaar gingen er meer dan 45.000 dozen naar onder meer Sierra Leone, Roemenië, Lesbos en Togo. De jongens en meisjes in deze landen nemen de mooi versierde schoenendozen stralend in ontvangst. Kinderen in vluchtelingenkamp Mavrovouni op Lesbos hebben soms niet eens een eigen knuffel. En jongeren in arme landen kunnen vaak niet naar school als ze zelf geen schoolspullen hebben. Door de doos vol spullen krijgen ze perspectief en voelen ze zich gezien.

Geloof in actie

Ook voor de kinderen van onze kerk is de Schoenendoosactie van grote waarde. Ze leren wat het is om tijd, bezit en liefde te delen met een kind ver weg. Soms geven ze iets van zichzelf weg wat van waarde is: dat kan een beetje pijn doen, maar het is ook bijzonder. De actie is een mooie manier om thema’s zoals eerlijk delen, duurzaamheid en naastenliefde in onze kerk bespreekbaar te maken. Kinderen ontdekken hoe je het geloof heel praktisch handen en voeten kunt geven.

Op de zondagen 16, 23 en 30 oktober worden bij de ingang van de kerk de actiefolders uitgedeeld. Daarin vindt u / vind jij praktische tips voor het vullen van de schoenendoos. De Jong&Oud-dienst van zondag 6 november is het moment om de dozen in de kerk in te leveren.

De kosten voor organisatie en transport zijn € 5,- per schoenendoos.
Wilt u meer weten over de Schoenendoosactie? Kijk op schoenendoosactie.nl